Η ανάγκη για ενοποίηση και συντονισμό των προσπαθειών που κατέβαλαν όλοι οι ομογενειακοί αρκαδικοί σύλλογοι της Αμερικής οδήγησε την άνοιξη του 1931 στην ίδρυση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας της Αμερικής.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης, “Γέρος του Μωριά”, ορίστηκε η προπαρασκευαστική επιτροπή και κατατέθηκε προς έγκριση το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, το οποίο εγκρίθηκε στις 27 Ιουλίου 1931. Πρώτος Πρόεδρος της Π.Ο.Αμερικής εξελέγη ο Ανέστης Φανός από τα Λαγκάδια, αρχισυντάκτης της ημερήσιας εφημερίδας “Ατλαντίς” της Νέας Υόρκης.

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή της η Ομοσπονδία αποτέλεσε την δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση Ελλήνων στην Αμερική, μετά την ΑΧΕΠΑ. Ο αριθμός των συλλόγων- μελών της ξεπέρασε τους 130. Σήμερα στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής συμμετέχουν περισσότεροι από 40 σύλλογοι.
Η αρχαιότερη αρκαδική ομοσπονδία στα 85 χρόνια λειτουργίας της έχει να επιδείξει σημαντική προσφορά προς την Αρκαδία, την Ελλάδα αλλά και προς την θετή πατρίδα, την Αμερική. Κορυφαίο έργο της είναι η ανέγερση την περίοδο 1949-51 του Παναρκαδικού Νοσοκομείου της Τρίπολης, το οποίο χάρισε υγεία σε αμέτρητους Αρκάδες και Πελοποννήσιους ασθενείς.

Τη σημερινή Ανωτάτη Διοίκηση της Ομοσπονδίας απαρτίζουν οι:

Ανδρέας Παπαντωνίου (Σικάγο) Πρόεδρος, Γιώργος Αναστασόπουλος (Σολτ Λέικ Σίτυ) Α’ Αντιπρόεδρος, Αγγελική Βουρνά (Νέα Υόρκη) Β’Αντιπρόεδρος, Τάσος Γιαννικόπουλος (Σικάγο) Γ’ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Μπουρνάζος (Σαν Ντιέγκο) Γενικός Γραμματέας, Κώστας Λαμπράκης (Σικάγο) Ταμίας, Γιώργος Ρεβελιώτης (Σικάγο) Νομικός Σύμβουλος και Χριστίνα Μαντά (Λος Αντζέλες) Υπεύθυνη Νεολαίας.
Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων είναι ο Γεώργιος Κ. Σουρούνης.
Στο Συμβούλιο Επιτρόπων μετέχουν οι: Δημήτρης Φίλιος και Δημήτρης Πανάγος (Ανατολική Περιφέρεια), Τομ Ντάιμοντ και Ανδρέας Κώστας (Μεσοδυτική Περιφέρεια), Δημήτριος Ρηγόπουλος και Νικόλαος Λέλες (Δυτική Περιφέρεια). Συμμετέχουν ακόμα οι δύο τελευταίοι πρόεδροι, Κώστας Καπόγιαννης και Ευάγγελος Ποττάκης.

Κυβερνήτες είναι οι:
Γιάννης Βέμης (Ανατολική Περιφέρεια), Δρ. Γιάννης Σαραντόπουλος (Μεσοδυτική) και Γεώργιος Μπούρας (Δυτική).
Πρόεδρος της Επιτροπής Παναρκαδικού Νοσοκομείου είναι ο τέως Πρόεδρος της Π.Ο.Α. Δημήτρης Φίλιος με μέλη τους, Απόστολο Λαγό, Ταξιάρχη Σταματόπουλο και Αθανασία Συρεγγέλα, ενώ ο Χρήστος Κωστάκης είναι πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής με μέλη τους Γιώργο Ξερακιά και Κώστα Καμπυλαυκά.

Κείμενο: Πέτρος Σαραντάκης