Η ιδέα της ίδρυσης Παναρκαδικής Ομοσπονδίας στην Αυστραλία άρχισε να κυοφορείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας μετανάστευσε, στην μακρινή και φιλόξενη αυτή χώρα.

Αρκαδικοί σύλλογοι υπήρχαν από παλιότερα, ο ερχομός όμως νέων μεταναστών οδήγησε στην δημιουργία νέων συλλόγων, εκπρόσωποι των οποίων αποφάσισαν, το 1988, την ίδρυση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας. Πρώτος δε πρόεδρός της εξελέγη ο Λάμπρος Λαγκαδινός, με καταγωγή από τα Τουρκολέκα.
Η Διοίκησή της, για να προαχθεί η συνεργασία όλων των Αρκάδων, όπου και αν αυτοί διαμένουν, μεταφέρεται ανά δυο χρόνια στο Σύδνεϋ, την Μελβούρνη και την Αδελαΐδα. Ο αριθμός δε των αρκαδικών σωματείων που έχουν ενταχθεί στις τάξεις της Π.Ο. Αυστραλίας, σήμερα ξεπερνά τα είκοσι (20)

Ο κύριος στόχος της Ομοσπονδίας είναι να διατηρήσει και να προωθήσει την πολιτιστική και ιστορική παράδοση, καθώς και τη γλώσσα μας μέσα από τη δημιουργία και την στήριξη κοινωνικών εκδηλώσεων, εορτασμών των ιστορικών και εθνικών επετείων και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η προσφορά της Ομοσπονδίας προς τους συμπατριώτες της παροικίας, τους συλλόγους τους, προς τον Ελληνισμό αλλά και προς την ιδιαίτερη πατρίδα είναι σπουδαία και πάντοτε ανιδιοτελής.

Η σημερινή Διοίκηση της Ομοσπονδίας απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος: Χρήστος Τσιμόγιαννης, Μαυρογιάννη
Α΄Αντιπρόεδρος:ΔημήτρηςΑλεξόπουλος, Λεβίδι
Β΄Αντιπρόεδρος:ΚωνσταντίνοςΦράγκος, Μαρμαριά
Γραμματέας: Σωτήρης Μεγρέμης, Δάρα
Ταμίας: Ηλίας Παπαντωνίου, Στενό

Κείμενο: Πέτρος Σαραντάκης